Sukanya training plan Half Marathon dengan ESP, laju seperti kuda!

Sukanya training plan Half Marathon dengan ESP, laju seperti kuda!

Sambungan dari pos tadi hehe..

Baru tadi balik dari training day 1 untuk misi half marathon di Disney Florida Januari 2015 nanti. Mengikut jadual latihan, kami sepatutnya berlari interval, maksud interval disini adalah berlari pecut diselang-selikan dengan sesi rehat samada dengan berlari perlahan atau berjalan.  Tetapi kerana tidak biasa dengan latihan interval, kami terus skip ke latihan half marathon week 1 day 2 haha, iaitu berlari 5 km (sebenarnya ada lagi 1km pada pace lain dan 1.5km pada pace lain :D)

Sebenarnya apa ada dalam training half marathon? Apa itu pace bagai?

Penting ke nak tahu semua ni untuk latihan half marathon? Kenapa kena training? Pace ini sebenarnya kadaran larian anda, berapa laju la kire hehe. Kiteorang sebenarnya disarankan by Syafie (merangkap coach bertauliah) untuk berlari ikut heart rate rather than pace, sebabnya ia lebih penting untuk keselamatan. Yela, banyak kan kes-kes kematian mengejut masa larian marathon, mungkin inilah salah satu faktor, berlari tanpa ilmu, maka mungkin dah berlari terlebih dari had limit.

Dulu masa mula-mula start berlari, main belasah je, ikut jela kawan-kawan training, tapi tak penah ambik pot pun ape pace aku, ape heart rate aku, asal lari sudah., sebab bukannya minat sangat pun haha. Tapi kali ni, nak masuk half marathon ke 3, jadi bersemangat pulak nak training betul-betul. Sebab curious apa akan jadi kalau train betul-betul, adakah akan berlari laju seperti kuda? hahaha

Sebenarnya training ni penting untuk menguatkan stamina. Apa itu stamina? Adakah stamina bermaksud jantung yang kuat yang dapat menahan keletihan berpanjangan? Ok, itu boleh google sendiri hehe.

Dulu rasanya pernah bercerita pengalaman tiba-tiba jadi kuat dan berjaya buat PB larian di Doha Night Run (Personal Best- bukan Premium Beautiful) dengan bantuan coQhealth. Haah, bukan nak kata apa, saja je aku suka experimen pada diri sendiri sebelum menyarankan apa-apa ‘barang’ pada kawan-kawan, so sebab tu aku cuba ambil untuk larian dan tengok prestasi. Hehe, memang power, as claimed!

kepentingan latihan half marathon

Then kali ni, saja nak buktikan teori ESP yang bantu aku berlari kuat dan laju dari biasa, sebab jumaat lepas dah buat, so nak tengok adakah benda yang sama terjadi. Ternyata memang ESP ni membantu, tengok sajalah sekrang dah jam 1 46 pagi, aku masih aktif berblogging!

Ambil 3 sudu besar ESP yang dibancuh dengan Performance drink tadi sebelum pergi berlari, memang langsung tak rasa penat atau lapar! Sebenarnya boleh lagi nak sambung berlari lagi 5 km or even more haha. Tapi cukupla sebab kawan-kawan yang lain pun dah letih, esok nak keje pulak kan, aku je la yang tengah terkebil-kebil ni huhuhu.

Macam mana ESP ni bantu larian bertenaga dan laju dari biasa?

Mungkin seperti yang di claimed, ESP beri tenaga tambahan, dah terlebih tenaga tu, paham-paham jela kan. Lagipun ESP ni banyak sangat kebaikan lain, yang membuatkan aku tak risau nak ambik, antaranya;

  • Membina otot – penting ni untuk bakar lemak! hehe disamping kuatkan otot untuk berlari
  • Membekalkan protein yang diperlukan untuk membaik pulih struktur kulit – haa ni sesuai untuk orang yang nak kulit cantik! Bonus!
  • Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
  • Bonus: Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  • Bonus: Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Ada kawan di ofis cakap jangan minum protein shake ni, bahayala, menggemukkanlah, tapi diaorang tak tahu, yang sebenarnya ESP atau Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia. Ada banyak  kajian klinikal ke atas produk dan  protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. IANYA SANGAT SELAMAT!

Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik)  yang diproses di bawah suhu rendah.

Setiap satu tin ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam. Ia turut mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atau muda.

Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari  susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia!
Nah, hebatkan? rasa nak sangat cuba dengan konsisten kan? Anda bertuah, bulan ini bulan promosi ESP, beli 6 percuma 1! Beli dan dapatkan diskaun hebat 15-25%! Dan disertakan rebet tunai!
Cepat bertindak segera! Hubungi saya untuk maklumat lanjut :)
promo-ESP-beli6-percuma1
jadi ahli shaklee
Hubungi saya segera!
Yeen
SID 913391
WA +6012-2151970
yeen@sukavitamin.com
or WA +974 55022452

Comments

  1. Wow… saya pun kalau sejam sebelum lari akan minum esp. kalau nak makan nasi, memang tak terlari la… kang asik ke toilet aja.. =p
    Lydia Rahayu Mahmod recently posted…6 Manfaat Madu Lebah Untuk KecantikanMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge