Sukanya Tips tingkatkan selera makan anak, sampai mak tak larat masak

Sukanya Tips tingkatkan selera makan anak, sampai mak tak larat masak

Susah hati kan bila anak kita taknak makan. Penat je masak hari-hari.. Nasik taknak makan, lauk taknak makan, sayur? lagi la jangan harap nak makan. Membazir! Kenapala agaknya? Padahal rasa masak dah cukup sedap dah.

Mengikut firasat peribadi, antara sebab anak-anak taknak makan.

  • Rasa 10 sebab teratas takde lain, memang sebab selalunya leka main. Tengah syok main, ada orang panggil makan plak, mestila dia tak nak kan.
  • Lagi satu, jenis yang terlalu memilih makanan. Nak yang satu jenis tu jugak. Ada jugak yang minggu tu terasa nak makan kaler putih je, so makanla roti kosong je, nasi kosong je dan sebagainya. Macam-macamla perangai, saja bagi mak-mak hangin hehehe.
  • Mengamalkan makanan segera sebelum waktu makan. Haa ini bahaya, satu, sebab junk food itu sendiri yang memang semua orang dah tau bahayanya, kedua, sebab dia memberi kesan kenyang sementara untuk anak tu. Jadi, bila tiba masa makan yang sebenar, anak akan tolak.
  • Kurang selera pun boleh jadi punca. Biasalah, orang tua pun ada masa berselera, ada masa tiada selera langsung. Tapi kalau hari-hari tak selera, kita perlulah buat sesuatu kan? Nanti tak cukup nutrien pulak.

SO, apa nak buat? Ada tak cara nak mengatasi masalah anak-anak taknak makan.

  • Sebenarnya, mak-mak yang kena kretif mencari jalan. Banyak orang share tips-tips dari pengalaman sendiri. Boleh bloghop dan carik blog mak-mak untuk cari  idea :)
  • Satu cara anda boleh atasi masalah anak taknak makan, boleh cuba buat jadual waktu makan untuk anak. Pastikan dalam jadual tu, dah disertakan dengan menu yang lengkap untuk nutrien harian. Boleh tengok gamba yang I share, ni contoh jadual untuk bekalan makanan ke sekolah.
  • Cuba jadi kreatif bila masak. Hidangkan dalam bentuk-bentuk berupa muka, bintang, dan sebagainya.
  • Kanak-kanak lebih suka kalau mereka turut serta dalam penyediaan makanan. Nanti dia lagi semangat nak cuba masakan yang dia sama-sama berusaha untuk siapkan. Boleh cuba minta anak-anak tolong potong-potong bahan masakan (gunakan pisau plastik ya!), atau minta mereka bantu masa menghidang.
  • Mempelbagaikan lagi menu. Ini satu cara untuk memberikan lebih banyak variasi kepada anak yang cerewet makan. Kalau kita pun asik bagi pilihan yang sama, sampai bila, kita tidak akan tahu apa makanan lain yang boleh menarik minat anak untuk makan.
  • Akhir sekali, perlu displinkan anak. Jangan berikan mereka junk food sebelum waktu makan. (Sebenarnya lebih baik kalau tak bagi langsung hehehe)
Libatkan anak dalam penyediaan makanan mereka untuk menarik selera

Libatkan anak dalam penyediaan makanan mereka untuk menarik selera

Lagi tips dari pengalaman sendiri:Mealshake Shaklee

Mealshake ni sangat istimewa. Sebenarnya ia merupakan hidangan segera dalam bentuk shakes yang lengkap dengan keperluan nutrien harian. Ia sebenarnya sangat sesuai untuk seisi keluarga. Hanya bancuh dan minum! Sesuai untuk mereka yang selalu busy dan tak sempat masak.
Tapi, saya sebenarnya guna sedikit saja Mealshake Shaklee setiap hari dalam minuman kegemaran anak-anak. Dalam sebulan, sudah nampak perbezaan. Selepas sebulan pengambilan, saya mula perasan perubahan pada selera makan anak. Mereka makan dengan lebih berselera dan lebih banyak! Yang lebih menarik, anak pertama yang sebelum ni ada masalah sembelit yang teruk, dah mudah ke tandas. Tidak lagi fobia. Dan boleh kata, kalau dulu hanya membuang 2 kali seminggu, sekarang sudah hari-hari. Imuniti pun dah meningkat! Dieorang dah jarang-jarang sangat sakit. Perubahan cuaca ke, rilek je hehe.

Oh, boleh klik sini untuk baca testimoni mealshake yang best, atau baca entri terdahulu tentang tips atasi anak susah nak makan dengan mealshake shaklee. :)

Apa kelebihan Mealshake Shaklee yang membantu tingkatkan selera anak sampai kita tak larat masak?

  • Merupakan hidangan lengkap dengan nutrisi yang mudah serap.
  • Diperbuat dari bahan-bahan semulajadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya dan lactalbumin (sejenis susu).
  • Juga diperkaya dengan fiber dari bahan-bahan semulajadi (seperti di atas) yang membantu anak-anak yang sembelit!
  • Lactabumin adalah bahan yang terbaik mengandungi protin berkualiti mudah serap dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa.
  • Membekalkan 24 jenis vitamin untuk keperluan harian.
  • Membantu pembinaan sel-sel kulit, rambut, organ, darah dan imun.
  • Membantu tumbesaran yang sihat- mengadungi asid folik, biotin dan kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan dalam proses pembesaran.
  • Anti-oksidan (mengadungi vitamin A C E, Zink, selenium yang merupakan agen anti-oksidan yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.
  • Ia juga dikenali sebagai Vitamin kanak-kanak yang hebat!

Bulan ini anda sangat bertuah! Kerana, promosi beli 3 Mealshake Shaklee dan Free 1! Terhad untuk bulan September 2014!

Penjimatan lebih  sekiranya jadi ahli Shaklee! less  lagi 17%!

tingkatkan selera makan anak dengan mealshake shaklee

tingkatkan selera makan anak dengan mealshake shaklee

Inilah masa yang sangat sesuai untuk kita bantu anak kita untuk membesar dengan lebih sihat! Jom istiqomah!

Bagi yang berminat, bolehlah menghubungi saya di:

Yeen

SID 913391

Tel (WA): +6012 2151970

yeen@sukavitamin.com

Comments

  1. selalunya para ibu memang risau bila anak anak tak ada selera nak makan kan
    puteri kasih recently posted…CPUV Nuffnang #17 – Kotex SELVMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge