Tips berjaga malam mengejar Lailatul Qadar di 10 hari terakhir Ramadan

Tips berjaga malam mengejar Lailatul Qadar di 10 hari terakhir Ramadan

Sejak balik ke Malaysia, aku rasa agak lain. Tidur selewat jam 1-2pagi, bangun seawal 4:30-5pagi, tapi ajaibnya tak rasa mengantuk dan penat. Agaknya keadaan yang agak kering dan panas membahang di Qatar yang menyebabkan aku asyik mengantuk dan keletihan, berbeza dengan di Malaysia.

Tapi selepas berjaga malam smalam, pengsan juga pagi tu sekejap. Aku berjaga sebab tolong adikku buat order cookieslab dia. Hahaha. Macam-macam hal aku buat masa dekat Malaysia ni kan, jual tudung la, tolong promote adik nya produk  cookieslab dia la hehehe. Saja, sebab kalau tak cuti pun, aku pergi kerja, so ini kira ganti kepada kerjalah, anyway lebih elok pun dari duduk tengok tv je kan. Bukan dapat hasil pun hehe.

Ada satu hari tu, aku perlu paksa diri berjaga malam dan tido selama 2 jam jer, untuk bekejar ke appointment keesokkan paginya. So, apa yang aku dah buat sangat berkesan untuk menyekat mata aku yang selalu sangat senang mengantuk ni. Nak tau apa?

Bangun di sepertiga malam untuk beribadat

Bangun di sepertiga malam untuk beribadat. Gambar sumbangan: islampos.com

Tips elak mengantuk dan tidur 2 jam sahaja

Firstly, set di minda, nak tidur sekejap lepas tu bangun jam 4 contohnya. Macam kes aku sejak puasa di Malaysia, aku terpaksa tidur lewat sebab anak-anak yang jetlagged. Jam 1-2 pagi still melompat-lompat atas katil! Dah terlelap, pukul 4:30 pagi kena bangun untuk bersahur pulak. Haritu ada niat nak terus berjaga, so aku pun cubala ambik satu sachet teh energy booster. Mak datuk, mata yang terasa berat terus je terang! Yang aku ambil ialah Cinch Tea mix, memang power.

Dalam rumusan khas Cinch Tea mix ni, ada 3 jenis; teh merah, teh hijau dan teh putih! Patutla power kot. Sebab frankly, bila minum kopi pun aku tak berapa nak terang mata, tapi bila minum teh ni, terus terang.. memang awesome. Dan, teh ni rendah kalori, dan tingkatkan metabolisma badan, sesuai la untuk orang macam aku yang nak cuba kawal berat badan hehehe.

Teh campuran untuk berjaga malam

Teh campuran untuk berjaga malam. Sumber gambar: nutraingredient.com

Kalau nak tahu, rumusan teh-teh campuran macam ni, dah lama diamalkan oleh perubatan cina. Sebab banyak sangat kebaikannya, contohnya macam:

+Detoks! Buang sekala toksin jahat dari badan :)

+ Anti-oksidan – perlindungan dari kanser!

+Menurunkan paras kalori dan kolestrol

+Perlindungan terhadap penyakit jantung

+Meningkatkan tenaga

+Membakar lemak

+Memberi perlindungan daripada penyakit jantung

So, alang-alang na stay up untuk mengejar malam Lailatul Qadar tu kan.. apelah salahnya cuba guna penahan mata yang sangat bagus seperti Cinch tea mix ni untuk kesihatan :)

solehah

Ya Allah, terimalah ibadah kami.. berkatilah usaha kami untuk menjadi F.I.T muslim!

Nak cuba?

beli sekarang

 

WA +6011 3222 0001

beli@sukarun.com

sukaRUN in Ramadhan to be #FitAndStyloMuslim !

Comments

  1. Boleh prepare the ni terutama nak balik kampung raya nanti. Takda la penat dalam perjalanan
    emalin mohd recently posted…Tempoyak Goreng Ringkas Yang Membuka SeleraMy Profile

  2. macam tu sekali penangan Cinch Tea.
    Ros recently posted…Collagen Terbaik Untuk Wanita 30an Dan Ke AtasMy Profile

  3. memang best teh ni! ramai testi kata semakin bertenaga terutama utk berjaga malam :)
    Aniey Yusoff recently posted…Diebetes? Potong Kaki Atau Kawal Gula Dalam Darah Dengan Polifenol TumbuhanMy Profile

  4. Cinch tea ni memang ‘berhantu’ kalau minum, sebab membuatkan mata kita macam ‘burung hantu’ berjaga malam
    Noriza Rahman recently posted…Alhamdulillah, Sudah Berjumpa Pencuci Muka Yang Best!My Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge