Tak sukanyaaa.. kenapa aku tak kurus-kurus?!!!

Tak sukanyaaa.. kenapa aku tak kurus-kurus?!!!

Ok, now persoalan yang selalu kita Tanya, kenapa aku tak kurus-kurus? Makan rase cam tak banyak pun?
Honestly, saya juga seperti anda semua, senang naik, susah mau turun. Dulu dah macam-macam cara saya cuba untuk turunkan berat badan dan mengekalkan berat badan.. tapi makin berusia, makin susah nak turun.. sebab itu saya memaksa diri untuk cuba displin dengan konsep di bawah:

1. Kalori kontrol
2. Makanan protein tinggi, rendah karbohidrat
3. Execise at least 30 minit untuk 3 kali seminggu
4. 3 liter air (Or portion satu liter untuk setiap 25kg berat badan)
Dulu selepas bersalin Myra, saya hanya tumpukan kepada senaman.. saya kurus balik sebab bersenam, dan jaga makan. Tapi masa baru 20-an, agak senang nak turun. Dan, anak pun baru satu, maka senang nak manage masa.
3 tahun selepas tu, saya bersalinkan Maqeel, kali ni saya dapat rasakan agak payah nak turun, walaupun dah rajin gile exercise dan juga jaga makan. Oh ye, setiap kali saya pregnant, saya akan naik lebih dari 20kilo! Memang tensen! Sejak dari itulah saya mula mencari jalan, macam mana nak turun balik ke berat asal dengan lebih cepat. Saya mula berkenalan dengan set kurus Shaklee.
Dengan displin mengikut 4 konsep di atas, saya akhirnya berjaya kembali ke badan asal, malah lebih ‘fit’ dari sebelum berkahwin, sebab saya sangat rajin exercise.. atau mungkin sebab dengan bantuan set kurus Shaklee yang membuatkan saya lebih bertenaga.. 
Mungkin kalau bakar macam ni lagi cepat? hehe (sumber: google)

Tapi malangnya sempat kurus & fit macam tu untuk sementara je, terus pregnantkan Mishel plak! Hehehe takpela rezeki.
Selepas Mishel, keadaan nampak lebih mencabar untuk saya ikut 4 konsep di atas, sebab dah 3 anak, saya agak struggle nak membahagikan masa dengan mereka. Namun, saya cuba sebaik mungkin, dah dapat turun ke berat ideal, belom sampai berat asal.. jadilah.. sikit-sikit lama-lama jadi Jessica Alba ahaks.
Sekarang, saya nak cabar diri balik untuk kembali ke body ‘fit’ seperti selepas saya lahirkan Maqeel dulu..
First thing, kena be smart dan monitor kalori intake.. Antara mitos ‘berdiet’ yang sering kita lakukan ialah dengan skip meal. Jika anada salah seorang yang mengamalkan diet yang tidak makan langsung, anda sebenarnya melakukan kesilapan! Badan yang tidak dapat nutrisi yang mencukupi akan terasa lebih ‘haus’ dan dikuatiri akan menyebabkan anda berasa lebih lapar dan makan lebih banyak apabila berpeluang!

Be smart, makan dalam portion dan masa yang betul dan kawal. Mari tengok antara contoh makanan dan kandungan kalorinya.. kalau nak kurangkan berat, kalori mesti 1200 or less sehari.. so barulah badan akan carik lemak-lemak sedia ada untuk dibakar sebagai bekalan tenaga tambahan.

Perhatikan, tak susah mana nak kawal kalori intake, hanya perlu tahu dan paham kenapa, barulah bermotivasi untuk berdisplin! 
Kalau dah kawal makan, dan exercise, nape perlu supplement plak? 
Mungkin ini soalan yang bermain didalam minda anda. Ya, saya juga pernah terpikir soalan yang sama, dah penat-penat diet dan exercise, tak perlu kot?
Tapi tahukah anda, dengan supplement yang betul, anda boleh ‘speed up’ the process? Anda akan dapati badan lebih bertenaga dengan bantuan supplement-supplement ini, barulah kurang sedikit chance nak yo-yo diet!
Supplement seperti Lecithin dan Omega malah membantu pembakaran lemak optimum, yang mempercepatkan lagi anda sampai kepada target anda.
Alfalfa dan herb-lax pula untuk ‘mengeluarkan’ lemak-lemak yang telah dibakar.. Cinch atau ESP pula untuk membina otot badan, you know the rules, muscle burn more calorie :)

Jika anda menemui jalan buntu dalam usaha untuk menurunkan berat badan, mungkin sudah tiba masa untuk re-check semula. Anda mungkin telah tersilap konsep! 

All it takes is your will power!
Take the steps and never look back.. you’ll be happy with the result 
JOM sahut cabaran kurus sebelum raya!
Nak tahu apa rahsia set kurus Shaklee? PM me

yeen@sukavitamin.com

Yeen +6012-2151970

Yeen ID: 913391

Atau beli online! 


Speak Your Mind

*

CommentLuv badge