Sukanya tips persediaan Puasa! tinggal beberapa hari saja lagi..

Sukanya tips persediaan Puasa! tinggal beberapa hari saja lagi..

Puasa is my favourite ibadah. Memang terase that it cleanse my body and soul. Everytime I managed a successful fast, I’d feel please. So actually apa yang berlaku semasa kita berpuasa? Dan bagaimana caranya kita boleh kekal sihat, cergas dan bertenaga walaupun berpuasa?Kebaikan berpuasa kepada tubuh badan ialah antaranya detoks, merehatkan sistem penghadaman dan bagus untuk mengembalikan perut kepada size asal yang normal. Berpuasa di bulan Ramadan adalah salah satu cara terbaik untuk meningkatkan kesihatan mental dan fizikal kita.
Dengan tidak makan atau minum sepanjang hari, badan kita akan berpeluang untuk mendetox sepanjang sebulan Ramadan!
Apa yang berlaku semasa kita berpuasa ialah, lemak-lemak dan karbohidrat berlebihan yang disimpan didalam badan akan dibakar dan digunakan untuk sumber tenaga, yang membolehkan penurunan berat badan. Metabolisma badan akan menurun apabila badan tidak dibekalkan dengan tenaga yang mencukupi kerana sel-sel badan kita lebih memerlukan. Kadar glukos didalam darah akan menurun, menyebabkan mabuk, pening, sakit kepala dan keletihan. Berpuasa di bulan Ramadan sangat bagus untuk membersihkan badan kita.

Tips persediaan berpuasa;

  • Ambil makanan ringan semasa sahur. Sahur menguatkan seseorang lebih cergas dan berpuasa dengan lebih mudah.
  • Kawal kandungan lemak yang diambil, kerana ianya boleh menyebabkan obesiti dan sakit jantung.
  • Tingkatkan protein tambahan yang sedap.
  • Berjalan selepas berbuka untuk perubahan kawasan sekitar.

Berpuasalah secara sihat di bulan Ramadan ini. Berpuasa dengan Shaklee adalah lebih baik dengan mengambil supplement berbentuk cecair atau serbuk yang perlu dibancuh dengan air, seperti set Mighty 3 Gems ini.

Set Mighty 3 Gems Shaklee

Be naturally healthy with Shaklee! Jadi ahli Shaklee dan dapatkan produk dengan harga 20% lagi murah dan bermacam-macam lagi kebaikan!

beli@sukarun.com

+6011 3222 0001

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge