Sukanya berlari-lari marathon bagai, tapi kesihatan sendi kena gak jage.. AWAS! para ‘atlit’ sekelian!

Sukanya berlari-lari marathon bagai, tapi kesihatan sendi kena gak jage.. AWAS! para ‘atlit’ sekelian!

Memang berlari bukanlah hobi saya yang sebenarnya. Tetapi disebabkan tengok semangat suami dan kawan-kawan berlari sana-sini, saya pun tergerak untuk mencuba. Tapi macam tu jela, tak improve-improve time, maybe sebab tidak minat dengan sepenuh hati dan tak komited dalam training. Balik raya nanti, hubby I dah siap-siap register acara larian berderet-deret di Malaysia. Antaranya nak lari 10 km di Kuching Marathon nanti, bersempena birthday dia. 

Ok fine, sekarang holiday mesti kena selit aktiviti lari lari marathon ni.. even belum layak nak panggil Marathon sebab tak cukup 42 km hehehe. Terpakse redha! tapi sebenarnye, dah lame-lame rase enjoy jugak lari ni, sebab yang paling best bleh jalan-jalan merata tempat.. bukan limited dekat Malaysia atau Qatar semata-mata :)

Dalam group kiteorg yang kononye PelariStyloYo ni, ade beberapa orang selalu mengadu sakit lutut. Ini semua mungkin berpunca dari kegagalan untuk jaga kesihatan sendi masing-masing. Al-maklumlah, umur dah masuk 30an ni, macam-macam engsel dah start berkarat dan memerlukan pelincir hehehe.

Mr Ai yg dah gile berlari

So macam mana nak jaga kesihatan sendi kita dengan optimum? Sebab banyaakkk myth cakap kalau berlari selalu sangat boleh rosak tempurung lututla, boleh lumpuh lah, dan macam-macam lagilah. Tapi bila dah terkena petanda sakit lutut yang pertama, dinasihatkan janganlah paksa diri untuk teruskan juga. Sayangi diri anda dan sendi anda, sebab lama lagi nak pakai tu.. hehe, and seperti biasa, cegah sebelum terlambat!

Bagi saya, Alhamdulillah, sampai sekarang, belom lagi rase sakit lutut atau kaki. Mungkin hikmah mengamalkan Shaklee Collagen Powder. Yup, SCP memang terbukti oleh klinikal result meningkatkan kesihatan sendi! So, jangan salah anggap tentang kolagen, banyak lagi fungsi die selain untuk menjaga kecantikan kulit :)

Ok, bagi yang tak mahu cuba Shaklee Collagen powder, boleh cuba set kesihatan sendi Shaklee yang terdiri dari vitamin-vitamin berikut;

Advance Joint Health Tablet (AJHT)
Formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.
 
Ostematrix 
Kombinasi supplement semulajadi untuk bekalan kalsium dan Vitamin D harian yang lengkap. Seperti yang sedia maklum, kalsium sangat-sangat diperlukan dalam pembinaan tulang, dan semakin kita berusia, semakin tinggi risiko untuk penyakit-penyakit berkaitan dengan tulang seperti osteoperosis.

Omega Guard
Formula minyak ikan asli yang terbukti membantu mengelakkan radang sendi dan tulang. Baru-baru ni, saya terima testimonial dari loyal customer saya, yang menghidapi Arthritis, sejak mengamalkan Omega Guard, die dah kurang sakit, dah bengkak-bengkak di jari semuanya dah surut, Alhamdulillah.

 

Set kesihatan sendi Shaklee

Hubungi Yeen segera!
Yeen@sukaRUN.com
+974 55022452

+6012 2151970

Trackbacks

  1. […] setahun lebih yang lalu, suamiku dah gila lari marathon. Jadi, ini antara idea yang agak bernas. Bak sambil menyelam minum air. Tapi masalanya, seperti […]

  2. […] sangat normal. Aku selama 2 tahun lebih berkecimpung dalam larian belum pernah injured (thanks to set sendi ajaibku!), sehinggalah baru-baru ini. Kesakitan yang aku tidak perasan sangat apabila berjalan biasa, […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge