Sukanya 10 tips bangun sahur untuk berpuasa dibulan Ramadan!

Sukanya 10 tips bangun sahur untuk berpuasa dibulan Ramadan!

Sempena bulan baik ni, apa kata kita cuba muhasabah diri dan carik apa-apa tips nak perbaiki diri. Tak kisah la, dari segi kesihatan ke, rohani ke, atau fizikal. Selalu time puasa, apa agaknya aktiviti yang kita buat? Ade tak kita buat benda-benda lain yang tak pernah kita buat mase tak puasa? Hah? tido? takkan tido je kot? hehehe
Ok hari ni jom kita tengok tips-tips bangun sahur untuk berpuasa dibulan Ramadan!

1)   Kunci 3 jam loceng dari setiap penjuru bilik!
Hahaha ini sebab saye sendiri kunci satu je jam, asek tak dengar.. tido mati! So, jalan penyelesaiannya, saya pasang 3 jam loceng.. haa.. kalau tak sedar jugak tu, cuba pasang 10 hahaha.

2)  Ambil wuduk sebelum tido
Pasang niat semasa nak ambil wuduk supaya mudah untuk bangun sahur paginya. InsyaaAllah akan terbangun dengan sendiri.

3) Berjaga malam untuk beribadah
Ini untuk yang batman-batman la.. Kalau mampu, boleh cuba untuk berjaga malam, siang baru tido. Kalua rasa ngantuk, banyak supplements yang ada boleh bantu, contohnya cinch tea. Memang sekali ambik, terus segar bugar.. besar bijik mate hahaha.

4) Tido awal
Badan kita keletihan sebab tak makan sehari. So, eloklah kita tido awal, so, bolehla bangun awal untuk bersahur.

5) Makan berpada-pada
Bila berbuka, kawal nafsu makan agar tidak berlebihan. Makan ikut keperluan, bukan keinginan!. Perut yang terlalu kenyang memdorong kite untuk tido terlebih lame.

6) Jangan tidur dalam keadaan terlalu selesa
Cuba jangan selimut ke, jangan pasang aircond, so badan akan rasa tak berapa sedap nak tidur nyenyak, so senang sikit nak bangun hehehe

7) Minta bantuan orang lain
Kalau ade family members, mintak dieorang kejut gile-gile sampai bangun. Kalau perlu simbah air sebaldi.. relakan hehehe

8) Tidur dalam lampu terang
Bila terang, kemungkinan untuk badan terbangun dengan sendiri lebih tinggi. Betul tak? Penah cuba?

9) Jauhi kaffein
Minuman atau makanan yang mengandungi kaffein mungkin akan menganggu sistem badan dan membuatkan badan anda berjaga lebih lama dan tidur lewat. Ini membuatkan anda berasa lebih letih di 3/4 malam, maka susah untuk bangun sahur.

10) Buka tingkap dan pintu bilik
Ini bagi membolehkan aingin segar masuk, lantas membolehkan kita sentiasa berada dalam keadaan alert.

Tapi apa-apa pun, yang penting kita kena sentiasa jaga kesihatan dengan pemakanan yang seimbang dan berkhasiat dengan gaya hidup yang aktif dan sihat. Cubalah tips bangun sahur ini dan lihat hasilnya.
Mengambil supplement juga dapat membantu kita hidup dengan lebih cergas dan aktif. Untuk sahur, yang paling mudah dan bagus, adalah disarankan untuk ambil set Mighty 3 Gems:

ESP – Bekalan protein berkualiti tinggi
Mealshake – Bekalan vitamin harian
Performance drink – kekalkan hidarasi badan agar cergas sentiasa!

Klik sini untuk BELI set Mighty 3 Gems

Kita boleh minum bancuhan ketiga-tiga produk sendiri, atau kita boleh bancuh bahan-bahan ini bersama buah-buahan untuk dijadikan smooties yang sedap dan lengkap dengan nutrien penting!

Cuba sekarang, dan nikmati kelebihan-kelebihan produk berganda-ganda!

Be naturally healthy with Shaklee! Jadi ahli Shaklee dan dapatkan produk dengan harga 20% lagi murah dan bermacam-macam lagi kebaikan!

Yeen@sukavitamin.com 
+6012-2151970

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge