Tak sukanya sakit kencing manis! 1 dari 5 rakyat Malaysia berisiko!

Tak sukanya sakit kencing manis! 1 dari 5 rakyat Malaysia berisiko!

Banyakkan manis dalam senyuman, kurangkan manis dalam minuman. Kenapa kempen ini dijalankan agaknya? Ini kerana, kencing manis atau Diabetes merupakan salah satu penyakit yang tinggi peratusannya di Malaysia. Menurut kajian oleh National Health Morbidity 2011 (NHMS 2011), peratusan diabetes di Malaysia telah meningkat dari 14.9% pada tahun 2006 kepada 20.8% pada tahun 2011, bermakna

setiap seorang daripada 5 orang dewasa atau 2.6 juta rakyat Malaysia sekarang mengidap Diabetes atau sakit kencing manis!

Ini merupakan jumlah yang sangat-sangat tinggi, menyebabkan Malaysia menjadi negara Nombor 1 di Asean bagi penyakit Diabetes! Ini bukan sesuatu yang perlu dibanggakan, malah kita perlu kaji punca dan cara mengatasinya. Jika Diabetes tidak dikawal, banyak masalah-masalah kesihatan akan timbul seperti:

 • masalah kardiovaskular,
 • penyakit buah pinggang,
 • penyakit mata
 • Ulcer
 • Amputasi kaki

Untuk memastikan paras gula yang sihat, penting untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan aktiviti senaman yang berterusan. Kalau rasa susah nak bersenam, mungkin boleh mulakan dengan berjalan kaki atau menaiki tangga. Contohnya, jika anda bekerja, cuma park kereta ditempat yang jauh daripada biasa kemudian berjalan ke ofis, ini secara tidak langsung membolehkan anda bersenam ringan. Kemudian, cuba jadikan hujung minggu anda penuh dengan aktiviti berjalan dan bermain di taman-taman bukan shopping complex!

Bagi makanan pula, pastikan hidangan yang seimbang mengikut kala piramid makanan seperti dibawah:

pemakanan sihat cegah sakit kencing manis

Jadikan pemakanan sihat dan seimbang satu amalan wajib

Anda juga boleh mengamalkan pengambilan supplement seperti dibawah:

 • Plant polyphenols – Kajian menunjukkan pengambilan makanan yang kaya dengan plant polyphenols seperti anggur Muscatine menghalang pembentukkan protein AGEs yang kebiasaannya tinggi bagi pesakit kencing manis! AGEs merupakan substance yang terbentuk apabila gula berinteraksi dengan protein didalam badan, yang membentuk ‘dialling cross-link‘ yang menyebabkan komplikasi kepada diabetes.
 • Coenzyme Q10 – Penurunan coenzyme Q10 boleh mengurangkan kebolehan sel-sel pankreas untuk menghasilkan tenaga mitokondrion yang menganggu penghasilan insulin.
 • Soy protein – Isoflavones di dalam protein bantu mengurangkan risiko diabetes. Soy protein juga merupakan makanan glycemic rendah dan tidak mengandungi kanji, membantu pesakit kencing manis mengawal kadar gula dalam darah.
 • Alfalfa – Mengandungi minerals yang tinggi yang membantu penstabilan paras gula.
 • Gamma Linolenic Acid (GLA) -GLA merupakan asid lemak penting dan merupakan agen anti-inflammatory. Ia membantu mengurangkan simptom penyakit urat bagi pesakit diabetes neuropathy.
 • it help to reduce the symptoms of nerve pain in people with diabetic neuropathy.
 • Vitamins and Minerals – Vitamin C dan Zinc adalah penting untuk membantu penyembuhan luka pada ulser dan amputasi anggota badan yang disebabkan oleh diabetes, manakala chromium pula penting untuk mengekalkan paras gula yang sihat.

SHAKLEE memperkenalkan VIVIX dan Set Kawal paras gula sihat!.

Shaklee Vivix – Merupakan campuran unik plant polyphenols yang diextrak dari Ployganum Cuspidatum, Muscadine Grape, European Elderberry dan Purple carrot.

Beli 2 bottles anda layak jadi ahli Shaklee PERCUMA seumur hidup! Rebet bonus 5% dan penjimatan harga!

jadi ahli shaklee

Testimoni-Shaklee-Vivix-untuk-diabetestestimoni Vivix: Bantu kawal paras gula pesakit Diabetes

Hubungi saya segera!

 

 

 

Set Kawal Paras gula Shaklee dan kelebihannya:
 • coQ10 Shaklee – merupakan rumusan semulajadi yang digabungkan dengan Vitamin E dan estrak teh hijau di dalam kapsul bioavailable (dengan minyak kacang soya) untuk memastikan penyerapan optimum!
 • ESP (Energizing Soy Protein) – Serbuk protein soya non-gmo berglisemik rendah.
 • Vita-lea Iron formula – 20 essential vitamins and minerals including chromium.
 • GLA Complex kaya dengan gamma linolenic acid yang disarankan untuk membantu mestabilkan proses-proses didalam badan.
 • Alfalfa Complex Shaklee – Formula yang asalnya dihasilkan oleh Dr.Shaklee pada tahun 1950s yang mengandungi sumber semulajadi alfalfa.
 • Sustained Release Vita-C Plus – Produk pertaman yang memberikan efek natural sustained release vitamin C, membolehkan pelepasan berperingkat vitamin C ke dalam badan secara perlahan-lahan selama 5 jam.
 • Zinc Complex Shaklee – Formula tinggi bioavailable zinc gluconate yang diperlukan dalam aktiviti biochemical di dalam badan.

Hubungi saa segera untuk mencuba!

jadi ahli shaklee

YEEN: SID 913391

yeen@sukavitamin.com 

Whatssap (+974 55022452) OR +6012-2151970

Shaklee in Qatar atau Malaysia!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge