Sukanya Resepi homemade Fish and Chips

Sukanya Resepi homemade Fish and Chips

Seperti yang dijanjikan sebelum ni, saya akan sedikit sebanyak share resepi yang saya dah cuba dari buku Annabel Karmel untuk dikongkikan bersama. Saya suka resepi dia sebab mostly boleh disimpan untuk masa yang lama. So, senangla, terutama sekali bagi ibu-ibu bekerja yang tiada masa nak masak beriya setiap hari.

Selalunya budak yang cerewet makan, mesti tak suka nak cuba ikan. Cara paling senang nak memperkenalkan, cuba resepi ikan goreng yang sedap seperti yang ini hehe. Tahukah anda, ikan merupakan pembekal sumber protein dan vitamin B12. Sebab tu, lebih baik jika kita selalu menyelitkan hidangan ikan untuk anak-anak, agar mereka membiasakan diri dengan ikan yang sememangnya cukup penting dalam diet harian.

Hari ni, jom kita tengok resepi Fish and Chips homemade

Cara kreatif menghidang Fish & Chip

Imej from google: Cara kreatif menghidang Fish & Chip

Bahan-bahan untuk ikan:

150g fillet ikan sole atau plaice

25g flour

garam dan lada hitam

ceyenne pepper

1 biji telur yang dipukul

125g breadcrumbs kering

minyak untuk memasak

 

Bahan-bahan untuk tar-tar sos:

150 ml mayonis

jus lemon

1 sudu besar parsley cincang

1 1/2 sudu besar capers cincang

2 sudu kecik gherkins

1 sudu besar chives cincang

 

Cara-cara:

Potong fillet ikan memanjang seperti strip dan salut dengan garam, cayenne pepper dan lada hitam. Celupkan potongan ikan kedalam telur kemudian kedalam breadcrumbs, kemudian goreng (deep fry) selama 3 ke 4 tahun.

Untuk sos, campur kesemua bahan, dah siap!

Kalau nak idea untuk pastikan anak yang pertama kali mencuba hidangan ikan, sekurang-kurangnya rasa nak cuba makan, boleh cuba hidangkan secara kreatif seperti diatas. Boleh bungkus fish and chips didalam kertas komik yang terlebih dahulu dilapik dengan kertas minyak.

Bagi yang anak sangat-sangat cerewet dan tidak mahu langsung mencuba makanan, mungkin set vitamin kanak-kanak Shaklee dapat membantu menaikkan selera makan.

Beli bulan ini, anda sangat beruntung! Beli 3 Mealshakes, percuma 1, kalau register jadi ahli Shaklee pula, dapat 15-17% diskaun! Jimat.. sangat jimat.

tingkatkan selera makan anak dengan mealshake shaklee

tingkatkan selera makan anak dengan mealshake shaklee

Berminat?

Hubungi:

Yeen 

SID: 913391

Tel (WA): 012-2151970

yeen@sukavitamin.com

Comments

  1. homemade fish and chips memang yummy…dan senang nak sediakan :)
    puteri kasih recently posted…Penangan Rainbow Loom BandsMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge