sukaNYA.. cover lagu Warisan sempena hari kemerdekaan Malaysia 2015

sukaNYA.. cover lagu Warisan sempena hari kemerdekaan Malaysia 2015

Sejak akhir-akhir ni, banyak sangat isu-isu di Malaysia yang membuatkan kami bersedih. Apalah agaknya nasib negaraku? Mampukah ia bertahan dan kembali aman? Terus terasa nak buat satu dedikasi cover lagu Warisan yang originally didendangkan oleh Allahyarham Sudirman. Bak kata beliau: Kemerdekaan tanah air merupakan satu warisan bagi kita.. Tetapi kemerdekaan sejati ialah memerdekakan diri dari […]

Tips sukaRUN: 5 jenis pakaian larian terbaik untuk cuaca panas.

Tips sukaRUN: 5 jenis pakaian larian terbaik untuk cuaca panas.

Musim panas ni, memang rasa malas sikit nak keluar berlari. Bahang tak ingat. Tapi advantage berlari masa musim panas ni, kalau lari 3km, hasil peluh macam dah lari 10km! macam masuk bilik sauna, Best! Apa-apa pun, pastikan pemakaian baju yang sesuai untuk keselesaan berlari. Sebab kalau sila haribulan, baju yang dipilih boleh menyebabkan masalah kesihatan! 5 […]

sukanya senarai RUN event di Malaysia selepas Raya Haji 2015

sukanya senarai RUN event di Malaysia selepas Raya Haji 2015

Beruntung orang di Malaysia, setiap minggu boleh kata ada event larian di mana-mana saja. Fun run atau marathon dah jadi macam satu fenomena wajib. Baguslah kan, dari duduk tengok tv je, baiklah join event fun run, keluar jugak toksin-toksin dari badan hehe. Berikut ialah beberapa acara larian di Malaysia hasil sumbangan kawan runner sukaRUN untuk […]

sukaRUN info: 5 kemungkinan penyakit semasa & selepas berlari Marathon & cara atasi

sukaRUN info: 5 kemungkinan penyakit semasa & selepas berlari Marathon & cara atasi

Ok, seperti yang dijanjikan di entri semalam, semasa kita berlari marathon, ada beberapa kemungkinan penyakit atau masalah kesihatan yang berisiko untuk menyerang. Kami di sukaRUN telah mengumpul maklumat dan tips-tips pencegahan sebagai persediaan pelari-pelari agar tidak terkejut kot-kot diserang nanti. Apa yang kami kongsikan adalah antara sakit yang paling-paling biasa menyerang semasa berlari marathon. 1. Sakit […]

tips sukaRUN: Persediaan untuk larian Half Marathon

tips sukaRUN: Persediaan untuk larian Half Marathon

Baru-baru ni, sukaRUN diajukan soalan apakah persediaan yang biasanya dibuat untuk larian Half Marathon. Sebab ramai juga yang masih baru dan pertama kali akan berlari half marathon sejauh 21 km. Mungkin ada rasa debaran dan tidak pasti apa yang sepatutnya dilakukan. Yelah mesti agak nervous kan. Jangan risau, untuk kurangkan rasa gugup, pastikan kita bersedia […]

Tak sukaNYA aktif sukan pun boleh sakit!

Tak sukaNYA aktif sukan pun boleh sakit!

Kadang-kadang bila kita dah sakit baru kita sedar, kepentingan menjaga kesihatan. Nasib yang sama mengena Mr.Ai, dia disahkan slipdisc pada usia 31 tahun, yang pada kita semua rasanya terlalu muda nak kena apa-apa penyakit, tambah pulak dia seorang yang aktif bersukan. Tapi itulah realitinya, sama macam video bawah ni. Teringat aku, macam mana satu waktu […]

sukaRUN tips latihan larian marathon mengikut heart rate zone

sukaRUN tips latihan larian marathon mengikut heart rate zone

Dari pengalaman kami berlatih untuk samada 5km, 10km, half atau full Marathon ialah menerusi latihan yang berdasarkan heart rate (kadar degupan jantung). Sebabnya, kita berlari ni nak ikut kemampuan diri kita, bukan nak ikut orang. Latihan berdasarkan heart rate juga dikatakan lebih baik dari latihan membuta tuli mengejar masa dan jarak. Latihan mengikut heart rate ini dikatakan bagus […]

Tips sukaRUN: Cara elak rasa sakit di ulu hati bila berlari marathon

Tips sukaRUN: Cara elak rasa sakit di ulu hati bila berlari marathon

Hari Ahad lepas, 26 Julai 2015 aku dan hubby join larian 10 km di Ecohill Rescue run event, Semenyih. Kira event larian pertama di hari raya selepas berpuasa Ramadan sebulan. Apa yang aku tak sangka pasal event tu, ramai yang join! Menarik sangat! Bila baca dekat theSundaydaily, rupanya dalam 4500 peserta! wow. Keseronokan berlari ramai-ramai […]

5 Sebab kenapa WAJIB suka berlari Marathon

5 Sebab kenapa WAJIB suka berlari Marathon

Semalam pergi raya rumah cousin, dia tanya soalan, kenapa korang lari? best ke? Sesekali bila diaju soalan macam ni memang agak kelakar, pelik dan terpikir, tah apa kerja gila yang aku dan husband buat agaknya berlari sana sini keliling dunia. Bukannya di sponsor sapa-sapa, sendiri yang tanggung! Hahaha.. Tapi itulah, jawapan kenapa suka berlari marathon […]

Kurus masa puasa, Gemuk selepas hari Raya

Kurus masa puasa, Gemuk selepas hari Raya

Ok aku pening.. Lagi sehari je puasa, lepas tu dah raya.. Kes naya! Takut nanti makin gemuk balik! Penat nak turunkan ukur lilit di perut haha.  Aku sure ramai ade masalah ni. Especially wanita2 after 30 an. Makin berumur ni, tengok metabolisme pun macam makin merudum je kan? Dah exercise macam org gile pun tak kurus2! Paling ta tahan, […]