Tak suka ditegur ‘Awak pregnant ke?’ sebab perut buncit macam belon!

Tak suka ditegur ‘Awak pregnant ke?’ sebab perut buncit macam belon!

Bayangkan, kita sedang mencari baju untuk ke majlis kenduri kawin, tiba-tiba salesgirl yang sememangnya tak kenal kita, boleh pulak terlebih mesra bagi soalan cepu emas ‘Awak pregnant ke?’ pada kita yang sebenarnya bukan saja tidak mengandung, tetapi kononnya dah kurus dari selepas bersalin kali ke 3 :( Terus saiko kan?! Malunya tak tahu nak cakap la.. yang salesgirl ni pun satu, sampai hati tegur orang tak kenal macam tu. Cubalah berlapik sedikit.. adab bercakap dengan orang tak kenal kena jaga.

Anda pernah alami dilema seperti ini? Jangan risau, anda bukan seorang! Rupanya ramai sangat orang mengalami masalah yang sama! Biarpun wanita yang kurus sekalipun! Kenapa ek?

Kenali 7 punca perut buncit dikalangan wanita

Ada pelbagai punca yang menyebabkan perut kita membuncit, tetapi yang pasti, kaum wanita yang baru lepas bersalin, memang tidak dapat lari dari hakikat, agak sukar untuk menurunkan bahagian perut, jika tidak dijaga dengan betul. Di sini saya senaraikan beberapa punca perut buncit yang popular:

  1. Lemak – Terdapat 2 jenis lemak yang terkumpul dibahagian perut, satu lemak yang lembut seperti marshmallow dikenali sebagai subcutaneous-lemak yang berada di bawah kulit atau di atas jaringan otot. Ia biasanya terkenal dikalangan wanita dan lebih sukar untuk hilang! Satu lagi jenis ialah lemak viceral yang terasa keras seperti orang mengandung yang biasanya terjadi kepada para lelaki, tetapi ianya lebih mudah untuk dihilangkan. Lemak viceral kebiasaanya lebih cenderung kepada penyakit vaskular! Tetapi perlu di ingat, kedua2 jenis perut buncit menandakan anda mempunyai masalah kolestrol dan berpotensi untuk pemyakit koroner, maka berhati-hatilah!
  2. Otot yang lemah – otot perut sangat fleksibel, ia akan kembali ke keadaan asal jika diberi cukul kesempatan. beberapa jenis latihan mampu menguatkan otot yang lemah dan mengelak otot perut meregang.
  3. Tulang belakang menyusut – Semakin tua, tulang belakang kita semakin susut dan mengecil, tetapi lemak-lemak disekitarnya tetap sama. Umpama jaket size XL yang dipakai oleh orang bersaiz S.
  4. Faktor penuaan – Semakin kita berusia, semakin kurang penghasilan hormon dehidroepiandrosteron (DHEA) yang menurut kajian oleh Harvard Women’s Health Watch;  penurunan pengeluaran hormon ini meningkatkan pengumpulan lemak di perut!
  5. Faktor makanan – Makanan bergula atau makanan segera menyumbang kepada kebuncitan perut berikutan kandungan kalori dan lemaknya yang tersangat tinggi! Ia juga penyebab otot menjadi kendur!
  6. Stress atau tekanan – Golongan wanita biasanya lebih mudah stress atau tertekan, maka sebab itu mereka lebih cenderung untuk mengumpul lemak berlebihan di bahagian perut, walaupun berat badannya normal.  Ini mungkin disebabkan oleh kesan hormon stres kortisol yang menyumbang kepada punca lemak-lemak terkumpul di sekitar perut.
  7. Makanan berkarbohidrat – pengambilan karbohidrat secara berlebihan seperti nasi dan makanan berasaskan tepung seperti mi, bihun dan roti akan menyebabkan lebihannya disimpan dalam bentuk lemak terutamanya di bahagian perut, atau lebih tepat lagi di celah-celah rongga di perantaraan organ dalam perut.

Dilema wanita perut buncit

Boleh ke nak kempiskan perut buncit ni?! 

Pasti boleh! Lihat gambar di bawah. Wanita ini berusia 30an, mempunyai 3 orang anak-anak yang kecil, tetapi tidak mempunyai masalah perut buncit. Bagaimana dia boleh dan anda tidak? Semua orang mempunyai masa yang sama.. cuma yang membezakan, bagaimana seseorang itu membahagikan penggunaan masa dengan bijak!

Anda bersedia untuk cabar diri anda?

Kempiskan perut buncit

Cara mudah kempiskan perut buncit!?

Sebenarnya tiada jalan mudah untuk capai sesuatu. Anda memang perlu berusaha, dan tidak boleh separuh hati mengerjakannya, kerana, kalau anda inginkan sesuatu. anda perlu yakin, kemudian buat terus sampai capai target anda!

Apa yang anda perlukan adalah semangat dan displin diri yang tinggi. Kemudia mengikuti panduan step-by-step yang saya bakal; kongsikan apabila anda bersetuju untuk beli set kuruskan badan kempiskan perut buncit ni.  Set yang diperbuat dari bahan-bahan semulajadi yang dijamin selamat dan berkesan (apabila di ambil dengan betul)! matlamat kita, ialah mendapatkan berat idaman, perut yang kempis, dan tidak kembali ke berat lama. Maka kita perlu berkorban untuk mendapatkannya. Set kurus Shaklee, bukan ubat kurus, maka anda jangan bermimpi untuk ambil supplement, tido dan ianya kan bekerja untuk anda. Supplement hanya membantu proses untuk badan anda mengurus dengan lebih optimum! Ingat ok?

Apabila anda terasa nak give up, cuba ingat balik kata-kata sinis salesgirl tadi, yang bertanya ‘Awak pregant ke?’.. anda pasti akan kembali bersemangat! You can do it! Beri peluang pada diri anda!

Set kuruskan badan Shaklee

Cara betul kuruskan badan

Ada yang terdetik, kalau dah kena exercise jugak, tak perlulah ambik set kurus ni? Buang duit  aku je. Anda silap! Inilah kesilapan paling besar selalunya orang buat! Takut nak melabur sedikit untuk kepuasan jangka panjang!. Tahukah anda, ya, dengan senaman sahaja, anda boleh juga kurus, tetapi, dengan senaman sahaja, badan anda tidak akan berasa sesegar dan f’it apabila disusuli dengan bantuan supplement! Plus, set kurus Shaklee, membantu ‘mempercepatkan’ proses menurunan berat badan ini :)

Secara ringkas, dengan set kurus Shaklee, anda mempunyai pilihan seperti dibawah:

1) Detoks

  • Alfalfa – Detoks seluruh badan (juga memberi efek Kacip Fatima)
  • Herblax –  Buang toksin-toksin didalam usus. Bantu mengempiskan perut

2) Pembakaran lemak

  • Omega guard – Bantu mempercepatkan pembakaran lemak-lemak dan mencantikkan kulit pada masa yang sama.
  • Lecithin – Bantu pembakaran lemak yang lebih optimum!

3) Binaan otot

  • ESP – Protein shake yang bantu untuk bina otot dan juga mencantikkan kulit yang kusam agar kembali berseri, gebu dan putih!
  • Cinch – Didatangi dalam 3 perisa- coklat, vanilla atau cafe latte. Mempunyai formula khas leucine- yang berperanan dalam mengekalkan otot dan membakar lemak, maka anda tidak kembali ke berat badan yang lama!

Kalau anda berminat hendak mencuba, dan lihat sendiri hasilnya, bolehlah segera menghubungi saya;

Yeen SID 913391

Tel (WA) +6012 – 2151970

yeen@sukavitamin.com

+974 55022452 (Shaklee in Qatar)

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge