Macam bermimpi sukaRUN di New York Marathon 2015

Siapa nak sangka, akhirnya berakhir sudah larian full marathon aku yang kedua di New York, salah satu event major marathon yang terbesar di dunia dengan jumlah peserta seramai 50 ribu orang! Beberapa bulan nak sampai ke November, macam-macam hal dah jadi, sampai aku pun dah rasa takkan sampai ke New York. Tapi rezeki aku masih […]

sukaRUN tips latihan larian marathon mengikut heart rate zone

sukaRUN tips latihan larian marathon mengikut heart rate zone

Dari pengalaman kami berlatih untuk samada 5km, 10km, half atau full Marathon ialah menerusi latihan yang berdasarkan heart rate (kadar degupan jantung). Sebabnya, kita berlari ni nak ikut kemampuan diri kita, bukan nak ikut orang. Latihan berdasarkan heart rate juga dikatakan lebih baik dari latihan membuta tuli mengejar masa dan jarak. Latihan mengikut heart rate ini dikatakan bagus […]

sukaNYA pengalaman MrAi travel & berlari di Rotterdam

sukaNYA pengalaman MrAi travel & berlari di Rotterdam

Perkongsian dari Mr.Ai ——————————————- Rotterdam in Memory Venue : Rotterdam Marathon 2015 Date : 12 April 2015 Fee : EUR 80 ——————————————- Pengalaman full marathon pertama Aku masih ingat lagi masa buat KL Marathon tanpa latihan. Aku cedera lutut dan mengambil masa 3 bulan untuk pulih. Masa tu degil nak juga masuk ambil alih bib […]

5 tempat pilihan sukaRUN sambil travel keliling DUNIA!

5 tempat pilihan sukaRUN sambil travel keliling DUNIA!

Semua orang bermula dengan kosong. Ramai sangat yang berkata-kata ‘Best ek korang lari merata-rata tempat, aku 1 km pun tak boleh nak lari’. Dalam hati, mungkin dia ada pasang cita-cita nak cuba berlari juga, cuma belum masa untuk memberanikan diri mencuba. Kenapa agaknya geng community PelariStyloYo gila berlari sekeliling dunia? Yang pasti, ia merupakan salah […]

sukaRUN.. perkongsian dari Madridgirls: Loly

sukaRUN.. perkongsian dari Madridgirls: Loly

Seperti yang dijanjikan dalam last entri (pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon), harini aku nak kongsikan satu-satu perasaan dari my running buddies. Salah seorangnya iron lady Lolyta Poniman, seorang yang memang gila adventurous, boleh buat apa saja! Bukan maksud aku setakat berlari atau bersukan (termasuk yoga handstand!) jer, tapi macam-macam lagi, dari sedaring terjun kapal terbang […]

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian IV

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian IV

Sambungan dari part III 26 April 2015 Seperti tidak percaya, akhirnya tiba juga hari race Marathon Madrid. This is it, the day that I will put myself to test. Hari dimana aku akan cuba mengatasi ketakutan aku tentang full marathon, larian sejauh 42.195 km tanpa henti! Sebab kalau nak walk run macam dalam latihan, memang […]

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian III

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian III

Bersambung dari kisah part II. Sabtu pagi, 25 April 2015 Kami semua bangun awal untuk menikmati sarapan di hotel. Best jugak breakfast hotel tu, macam-macam makanan disediakan. Bagi yang muslim, bolehla pilih untuk makan roti-roti, cereal atau churros, sejenis pencuci mulut yang di makan bersama dengan hot coklat. Macam yang di cadangkan coach Sarah, seminggu […]

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian II

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian II

Sambungan dari entri bahagian I 24 April 2015 Flight kami tengah malam. Hati aku penuh emosi, mataku bengkak, tapi aku teruskan juga. Sudah tiba masa yang dinanti! Semoga anak-anak aku selamat dalam jagaan mereka-mereka.. ‘Sorry kids, Mommy got to finish what we have started, I have to go’. Alhamdulillah akhirnya flight kami selamat mendarat di […]

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian I

Pengalaman sukaRUN keliling Madrid Marathon dan itinerary lengkap bahagian I

Menggabungkan target berlari Marathon dan makan angin di tempat baru. Aku tak pernah sangka aku akan terjebak mencuba larian Full Marathon sejauh 42.195km. Sebelum ini, aku dah buat 2 Half Marathon (di Chiang Mai dan di Paris), dan aku tahu betapa seksanya untuk menghabiskan 21km. Jadi, untuk buat Full Marathon, di mana tenaga dan kekuatan […]

sukaNYA bagaimana aku pulih dari kecederaan dalam 2 minggu..part II

sukaNYA bagaimana aku pulih dari kecederaan dalam 2 minggu..part II

Sambungan dari entri semalam 27 Mac, ada larian Qatar Mega Marathon, aku masuk. Berjaya habiskan larian 19km lebih, tak abis 21 km, sebab banyak sangat drama event tu, haha. Tapi sebenarnya masa larian MegaMarathon tu, dalam km ke 15 aku ada rasa kaki aku mula sakit sedikit. Aku kembali risau. Tah berapa agaknya limit yang […]